DEB DE LEAU

>>>> <<<<NAZORG 

Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Een wond heeft tijd nodig om te genezen. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Met name de eerste week loop je de meeste kans op infectie omdat de wond nog open is. Wees alert en verzorg de tatoeage met uiterste zorg en precisie. Pas dan heb je het meest plezier van je tatoeage.

Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is. Of een genezing bij wijze van spreken drie of vijf weken duurt, is afhankelijk van de stijl, grootte en de plek van je tatoeage. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen ook een rol bij het genezingsproces van een net gezette tatoeage. De genezing kan vertraagd worden door bijv. griep, oververmoeidheid, stress, vitaminegebrek. Neem daarom voldoende rust maar zorg ook voor voldoende beweging. Eet gezond en drink gezond. En zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Wees ook voorzichtig als je huisdieren hebt. Ze kunnen bacteriën bij zich dragen.

Nadat je tatoeage is gezet, is deze bedekt met huishoudfolie. Die kan bij thuiskomst verwijderd worden. Je mag met de tatoeage douchen maar niet te warm en niet te lang. En zorg dat er geen zeepresten op de tatoeagewond achter blijven.

Behandel de onbedekte tatoeage wond als volgt:
• was de tatoeagewond twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep (bijv. van het merk Unicura);
• dep de tatoeagewond na het wassen met een schone handdoek (of bijv. keukenrol) droog;
• smeer de tatoeagewond in met Bepanthen zalf. Smeer niet te weinig maar ook niet teveel. Als de laag te dik is dan blijft de tatoeagewond week en krijgt niet voldoende zuurstof om te genezen. Wanneer de tatoeagewond helemaal niet zal worden ingesmeerd dan zal hij te droog worden.

NB: Een nieuwe verzegelde tube Bepanthen zalf van 30 gr is eventueel in de studio verkrijgbaar.

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:
• de tatoeagewond zo min mogelijk aanraakt (nb: was eerst je handen voordat je de wond verzorgt!);
• niet krabt aan de tatoeagewond;
• de tatoeagewond zoveel mogelijk laat ademen;
• geen strakke kleding over de tatoeagewond draagt;
• de tatoeagewond ook niet met bevuilde kleding bedekt;
• de tatoeagewond niet met wol of fleece bedekt;
• de tatoeagewond niet afdekt met pleisters of verband;
• (bubbel)baden, zwembaden, natuurwater, zeewater, sauna’s en stoombaden vermijdt;
• de tatoeagewond niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.

Wat kan je nog meer verwachten?

De huid om de tatoeage kan rood zijn, dit heeft te maken met het scheren, prikken en schoonmaken van de huid. Binnen enkele uren zal de rode gloed om de tatoeage langzaam verdwijnen, de plaats van de tatoeage kan dan nog wat opgezet zijn en gloeien.

Houd bij het naar bed gaan er rekening mee dat er nog inkt de huid kan verlaten via wondvocht. Bescherm kostbaar beddengoed, draag de eerste nacht oude maar schone nachtkleding. Het zou ook kunnen dat een getatoeëerde plek de volgende morgen aan kleding of het beddengoed zit gekleefd. Niet lostrekken maar losweken met lauw water!

Het is niet aan te raden de tatoeagewond met huishoudfolie te bedekken tijdens het genezingsproces. Kan het niet anders en moet je de wond tijdelijk beschermen dan is dat prima maar niet te lang. Verstikken, broeien, wrijven en irriteren van de tatoeagewond proberen te voorkomen!

Tijdens het genezingsproces kan jeuk optreden. Er kunnen ook korstjes ontstaan. Hoe erg de jeuk ook is, niet krabben! Dan is er kans op bloeding en het ontstaan van littekenweefsel. Je kan door de stof van je kleding heen lichtjes ‘tappen’. Of gebruik het moment van wassen en insmeren om de jeukende plek te verlichten. Hierbij kunnen ‘velletjes’ loskomen wat normaal is. Maar niet te vaak en niet te lang wrijven natuurlijk. Als er korstjes zijn ontstaan, trek ze dan ook nooit los, wacht geduldig tot ze vanzelf eraf vallen. Ze kunnen ook ‘los weken’ onder de douche maar wederom niets forceren!

Wanneer alle korsten zijn verdwenen lijkt de tatoeage vaag van kleur, wat klopt. De tatoeage is nog niet geheel genezen, er zit een vlies of ‘vliesjes’ over de tatoeage (als een filter). Na enkele dagen zullen deze langzaam verdwijnen. Insmeren is nog steeds aan te raden. Wanneer alle ‘vliesjes’ zijn verdwenen en de huid geen glans meer heeft is de tatoeage in zijn geheel genezen.

Elke tattoo zal na de genezing een verouderingsproces ingaan. Hoe ouder jij wordt, hoe ouder je tatoeage wordt en hoe meer deze met de jaren zal vervagen. Wil je zo lang mogelijk de tatoeage mooi houden dan zal je deze ook na de genezing moeten blijven verzorgen. Bij mensen met een droge huid ziet de tatoeage er ook al erg snel vaag uit. Wanneer je de huid goed verzorgt met een goede vocht inbrengende lotion dan zal je zien dat je tatoeage weer helder is en blijft.

De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand (minimaal factor 30, liever 50).

Tenslotte:

Als een tatoeage bijgewerkt moet worden na het genezingsproces omdat er bijv. lichte plekjes te zien zijn dan is dit kosteloos. Dit noemen ze een ‘touch up’. Hiervoor dien je wel binnen 3 maanden nadat deze gezet is, een nieuwe afspraak te hebben gemaakt. Na 3 maanden vervalt je recht op kosteloos herstel en dien je een materiaal vergoeding te betalen. Dus wacht nooit te lang met het maken van een afspraak voor het bijwerken van je tatoeage.

Het opfrissen van een oude tatoeage, omdat die vager is geworden, valt natuurlijk niet onder deze garantie. Elke tatoeage wordt lichter en vager met de tijd. Veroudering van een tattoo is wat anders dan wanneer er bijvoorbeeld lichte plekjes in je tatoeage zitten vlak na de genezing.


LET OP!
Neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering (pus) of chronische pijn. Of dat je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt of andere symptomen hebt die je niet vertrouwt. Neem ook altijd direct contact op met een arts als tijdens of direct na het tatoeëren een ernstige allergische reacties of andere lichamelijke klachten optreden. Omdat tatoeëerders geen artsen zijn, mogen zij je klachten niet behandelen!